Ana SayfaYurt DışıAvrupaLviv Gezilecek Yerler | En İyi Yerler #2024

Lviv Gezilecek Yerler | En İyi Yerler #2024

Ukrayna’nın batısında kalan Lviv gezilip görülmesi gereken şehirler arasında diyebiliriz. Barok döneme ait yapıları, Arnavut kaldırımları, birbirinden ihtişamlı kiliseleri ile Lviv gezilecek yerler yanı başımızda ve halen uygun fiyatlı bir seyahat planı oluşturmamızı sağlıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Lviv’de Polonya, İtalya, Ermeni, Yahudi ve Alman kültürlerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca Lviv’de tüm bunlara ek olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin de izlerini göreceksiniz.

Lviv Gezilecek Yerler

Lviv’de gezilip görülmesi gereken yerler bir hayli fazla. Bununla birlikte Lviv hem sizi orta çağa götürecek hem de güzel vakit geçirmenizi sağlayacak bir şehir. Halen Lviv’i ziyaret etmeyenler için ise güzel bir haberimiz var. Ukrayna, Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Ayrıca Ukrayna’yı pasaportunuz olmadan çipli kimlik kartı ile de ziyaret edebilirsiniz.


1. Old Town

Old Town

Tarihi yapıları ile dikkatinizi çekecek olan Lviv’de, her yere yürüyerek gitmenin tadını yaşayacaksınız. Özellikle şehrin içerisinden geçen tramvaya binerek de nostalji bir hava yaşayabilirsiniz. Lviv gezilecek yerler içerisinde ilk rotamız Rynok Meydanı’nı, Lviv Belediye Binası’nı, Eczacılık Müzesi’ni içine alan bölge diyebiliriz.


2. Rynok Meydanı

Rynok Meydanı

Lviv denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi ise Rynok Meydanı’dır. Birçok gezginin ilk adresinin bu meydan olduğunu göreceksiniz. Rynok Meydanı’nın özellikle sizi içine çeken bir havası var. Orta çağdan kalma mimarisi ile zamanda yolculuk yaptığınız bir meydan diyebiliriz. Lviv gezisi sırasında mutlaka bu meydan da fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Meydan çevresinde kafeler, restoranlar, döviz büroları ve barlar oldukça fazla. Özellikle meydanın ortasından geçen eski trenlere de binmek ayrı bir keyif.


3. Lviv Opera Binası

Opera Binası

Rynok Meydanı’ndan sonra Lviv içerisinde görmeniz gereken yegane yerlerden biri ise Lviv Opera Binası’dır. Taras Şevçenko heykelini takip ederek direkt ulaşabileceğiniz bu Opera Binası’nın önünde mutlaka resim çektirmeyi unutmayın. Şehrin simgesi konumunda olan Opera Binası 1890 yılında faaliyete geçmiş diyebiliriz. Günümüzde de aktif olarak; tiyatro, bale ve operalar düzenleniyor. Lviv gezilecek yerler araştırmanız bittikten sonra internetten kısa bir arama ile seyahatiniz sırasındaki etkinlikleri görüntüleyebilir ve bilet alabilirsiniz. Özellikle Opera Binası’nın iç kısmındaki mimari işçilik ile geçmişe yolculuk yapacağınızı söyleyebiliriz.

Daha fazla okuma: Odessa Gezilecek Yerler


4. Aziz George Katedrali

Aziz George Katedrali

18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan Aziz George Katedrali de Lviv gezilecek yerler içerisinde sizleri bekliyor. Katolik bir katedral olan Aziz George Katedrali, işçiliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle St. Leo ve St. Athanasius’un heykelleri sizi kendine hayran bırakacak diyebiliriz. İç kısımda ise Meryem Ana simgesi ile diğer ihtişamlı simgeler sizi bekliyor olacak. Sütunları, heykelleri ve ince mimari işçiliği ile Lviv’de görülmesi gereken yerler arasındadır.


5. Dominik Katedrali

Dominik Katedrali

Lviv gezisinde bir diğer noktamız ise Dominik Katedrali diyebiliriz. Özellikle kaldığımız evin karşısında olması ile her gün balkondan ihtişamına tanık olduk diyebiliriz. 1378 yılından beri kilise görevi görmeye devam eden Dominik Katedrali’ni gezerken maalesef fotoğraf çekmek yasak. İçerisindeki birçok Katolik simgeyi görerek, mimari işçiliği yakından inceleyebilirsiniz.

Özellikle Dominik Katedrali’nin çevresinde birçok sahaf tezgah açmakta, onları da ziyaret ederek Ukrayna kültürünü yakından gözlemleyebilirsiniz.


6. Belediye Binası

Belediye Binası

Lviv gezilecek yerler içerisinde Rynok Meydanı’nda bütün heybeti ile duran Lviv Belediye Binası’da görmeniz gereken yerler arasındadır. 14. Yüzyıldan günümüze uzanan yolculuğunda, birçok turistin uğrak noktası diyebiliriz. Lviv ziyaretiniz sırasında Rynok Meydanı’nda bulunan bu belediye binasını ziyaret edebilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var, Belediye Binası’nın tepesine çıkmak için herhangi bir asansör bulunmuyor. Şehri tepeden görmek için en az 400 basamaklı bir merdiveni çıkmanız gerekmektedir.


7. Arsenal Silah Müzesi

Arsenal Silah Müzesi

Lviv’de yapılması gerekenler arasında Arsenal Müzesi, bir diğer adı ile Lviv Silah Müzesi’ni de gezmenizi tavsiye ederiz. Arsenal Müzesi, Rynok Meydanı’nın yukarısında sur dibinde yer almaktadır. Hemen altında da Arsenal ismi ile meşhur bir restoran ile karşılaşacaksınız. Geziniz sırasında Arsenal Müzesi’ni ziyaret ederek bin yıllık bir tarihi derinlemesine gözlemleyebilirsiniz. Ateşli silahlardan, birçok silah malzemesine yakından tanıklık ederek, 30’dan fazla ülkenin savaş tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca müzenin içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’na ait “Zulfikar” kılıcı da bulunmaktadır.


8. Boim Şapeli

Boim Şapeli

Rynok Meydanı’ndan aşağı doğru indiğinizde hem Avrupa hem de Ukrayna içerisinde benzeri olmayan Boim Şapeli ile karşılaşacaksınız. 17. Yüzyıldan kalma bu şapel, Boim Ailesi tarafından yaptırılmış ve ismini bu aileden almaktadır. Etkileyici bir mimari işçiliği bulunan şapelin dış cephesi tamamen kumtaşından yapılmıştır. Ayrıca içerisinde birçok figürün el işçiliği ile özenle yapıldığını belirtebiliriz.


9. Eczacılık Müzesi

Eczacılık Müzesi

Lviv gezilecek yerler içerisinde eczacılık tarihine de yolculuk yapabilirsiniz. Dominik Katedrali’nin karşısında bulunan sokaktan Rynok Meydanı’na doğru inerek, sağ köşede kalan ahşap kapılı Eczacılık Müzesi’ni bulabilirsiniz. 1735 yılında faaliyete açılan bu eczane günümüzde aktif olarak çalışmasını sürdürmektedir.  Eczacılık Müzesi’nin içerisinde eski laboratuvar ekipmanları, teraziler, havanlar ve kerpiç ilaç şişelerini yakından inceleyebilirsiniz.


10. Potocki Sarayı

Potocki Sarayı

Joseph Potocki tarafından inşa ettirilen ve 1890 yılından günümüze kadar iyi bir şekilde korunan Potocki Sarayı’nı da Lviv ziyaretiniz sırasında gezmenizi öneririz. 4 kattan oluşan bu saray içerisinde günümüzde konferanslar, etkinlikler ve sanat galerileri hizmet vermektedir. Ancak turistik ziyaretlere açık olan Potocki Sarayı’nın sadece iki katı ziyarete açık. Mimari tarih severlerin özellikle sıkça ziyaret ettiği bu saray içerisinde fotoğraf çekilebilir ve Ukrayna tarihi hakkında fikir edinebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ziyaret etmek istediğiniz de her kat için ayrı giriş ücreti alınmaktadır.


11. Ermeni Katedrali

Ermeni Katedrali

Lviv her ne kadar gece hayatı ile meşhur olsa da aslında din ile yaşayan bir şehir diyebiliriz. Özellikle gözlemimiz; genci, yaşlısı yoldan geçerken bir kiliseye uğrayarak ibadetlerini ediyor ve gündelik yaşamına devam ediyor. Bu nedenle tarih boyunca gelen kültürle birlikte, katedral sayısı da birçok Avrupa şehrine oranla fazla. Bununla birlikte Ermeni Katedrali’de Lviv gezilecek yerler arasında uğranılması gereken yerlerden birisi diyebiliriz. 13. Yüzyılda inşa edilen bu katedral günümüzde de aktif olarak ibadete açık. Özellikle Lviv’de yaşayan Ermeni nüfusun sık ziyaret ettiği bir katedral. Kilise içerisinde Bizans mimarisini de görmek mümkün. Öğrendiğimiz kadarı ile Sovyetler Birliği baskısı olmadan önce Lviv’de Ermeni nüfusu bir hayli yüksekmiş. Ancak baskılar sonucu birçok Ermeni şehri terk ederek, az bir nüfus Lviv’de yaşamaya devam etmiş.


12. Ermeni Sokağı

Ermeni Sokağı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi son birkaç asırdır Ermeni nüfusunun fazla olduğu Lviv’de, tabi ki Ermeni Sokağı olması da gayet doğal. Lviv geziniz sırasında, Ermeni Sokağı’nı da mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Özellikle mistik ve tarihi bir dokusu var. Zaten Lviv’e özgü birçok restoran ve barda bu sokakta bulunuyor.


13. İtalyan Avlusu

İtalyan Avlusu

Lviv gezilecek yerler arasında İtalyan esintileri bulmakta mümkün. Özellikle Rynok Meydanı’nda bir kapıdan giriş yaparak İtalyan Avlusu’nu da ziyaret edebilirsiniz. Lviv’de yaşayan ve Lviv’e ticaret için gelen İtalyanlar tarafından yaptırılmıştır. Açık avlusu ve fotoğraflar ile donatılmış katlarını ziyaret edebilirsiniz. Biz hem yaz hem de kış mevsiminde ziyaret etme fırsatı bulduk. Eğer seyahat planınız uyuyor ise yazın görmenizi tavsiye ederiz. Hem avlu da oturarak bir şeyler içebilir hem de rengarenk çiçekler ile tarihi mekanı gözlemleyebilirsiniz.


14. Lviv Tarih Müzesi

Tarih Müzesi

İtalyan Avlusu’nun hemen yanındaki bina diyebiliriz. Rynok Meydanı’nda bulunan Lviv Tarih Müzesi’ni ziyaret ederek, Lviv’in tarihini derinlemesine öğrenebilirsiniz. Her katta farklı bir dönemi ele alan müze de orta çağdan Sovyetler Birliği’ndeki Lviv’e kadar birçok dönemi görebilirsiniz. Özellikle Lviv için önemli isimlerin giysileri, portreleri ve kullandıkları eşyalar da bu müzede sergilenmektedir.


15. Lviv Yüksek Kalesi

Yüksek Kale

Her ne kadar Lviv gezilecek yerler listemizde kendine yer bulmuş olsa da, pek bir espirisi olmayan mekan diyebiliriz. Tarihi 1250 yılına dayanan kalenin bugün herhangi bir kalıntısı bulunmuyor. Sadece anlatılanlardan ve çizimlerden bilgi edinerek, tarihte burada bir kale varmış diyorsunuz. Ancak Lviv’e bakan güzel bir manzarası var, özellikle orta çağdan kalma mimari yapıları ve Sovyetler Birliği’nden kalma yapıları tek bir kare içerisinde görebilirsiniz. Vaktiniz var ise görmenizi tavsiye ederiz.


16. Lychakiv Mezarlığı

Lychakiv Mezarlığı

Lychakiv Mezarlığı, Lviv gezilecek yerler içerisinde ilk üç sırayı kesinlikle zorlayacak bir mekan diyebiliriz. Özellikle Lviv’e gidip bu mezarlığı ziyaret etmeyenlerin sayısı bir hayli fazla. Lychakiv Mezarlığı’nda ölümün acı yanını sanatsal olarak gözlemleyebilirsiniz. Mezar yerine kısacası açık hava müzesi diyebiliriz. Dominik Katedrali’nin arkasındaki duraktan geçen 3 veya 7 numaralı trene bindikten sonra, son durakta indiğinizde kolaylıkla Lychakiv Mezarlığı’na ulaşabilirsiniz.

Sporculardan, sanatçılara, siyasetçilerden, vatandaşlara kadar birçok insan mezarını görebilirsiniz. Lychakiv Mezarlığı’nın temel noktası ise ölen kişiyi yansıtan şeyi mezarlık olarak inşa etmeleridir. Bir piyanocunun piyano çalarken heykelden yapılmış mezarı, bir marangozun işleme yaparken ki anı hepsi heykele dökülmüş durumda. Ayrıca mezarlığın arka kısımlarına doğru 1. Dünya Savaşı’nda ölen Polonya askerlerinin de mezarlarını ziyaret edebilirsiniz.


17. Bilim Adamları Evi

Bilim Adamları Evi

Lviv ziyaretinizde fırsatınız var ise Bilim Adamları Evi’ni de ziyaret edebilirsiniz.  Bilim Adamları Evi olarak anılsa da 1939 yılına kadar kumarhane görevi gören bu mekan, özellikle 2. Dünya Savaşı’nda da Nazilere hizmet eden bir bina olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapıyor diyebiliriz. Meşe ağacından oluşturulan merdiven ve zeminler ile tarihi bir havayı soluyabilirsiniz. Özellikle fotoğraf severler için ise merdivenlerinde fotoğraf çekilmeyi önerebiliriz.


18. Kırsal Yaşam Müzesi

Kırsal Yaşam Müzesi

Lviv gezilecek yerler içerisinde vaktiniz var ise uğramanızı tavsiye ettiğimiz Kırsal Yaşam Müzesi’de görülmesi gereken yerler arasında. Ancak kısa seyahatinizde vakit ayıramayabilirsiniz. Çünkü müze hem Lviv merkeze biraz uzak bir mesafede ve çok büyük bir alanı kaplamaktadır. Rynok Meydanı’ndan geçen trenler ile kolaylıkla varabilirsiniz. Tarih boyunca Ukrayna’nın çeşitli bölgelerindeki köy hayatını birebir yansıtan bu müzede, Ukrayna köy, tarım ve hayvancılık kültürünü kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.


19. Bandinelli Sarayı

Bandinelli Sarayı

Lviv gezilecek yerler olarak bir hayli noktayı bir arada sunuyor diyebiliriz. Eczacılık Müzesi’ni arkanıza aldığınızda, tam karşınızda Palazzo Bandinelli Müzesi’ni göreceksiniz. Bu müzeyi de gezmenizi tavsiye ederiz. Küçük bir müze olmanın yanında Lviv tarihine ışık tutuyor diyebiliriz. Müzenin geçmişi ise 1593 yılına dayanmaktadır. İtalyan tüccar Roberto Bandinelli’nin Lviv’e sık seyahatleri sonrasında, Lviv’de kalmak istemesi ile inşa ettirdiği saray bugün müze olarak hizmet vermektedir.


20. Lviv Çikolata Fabrikası

Çikolata Fabrikası

Lviv’de ziyaret edebileceğiniz en tatlı yer diyebiliriz. El yapımı çikolataları direkt gözlemleyerek, deneyimlemek ayrı bir keyif. Bu yüzden Lviv geziniz de mutlaka Çikolata Fabrikası’nı de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle birinci katında çikolata yapımını görebilir, diğer katlarında bu çikolataların keyfini sürebilirsiniz. Özellikle bir fincan içerisinde getirdikleri karışık çikolatayı denemenizi öneririz. Sıcak günler de ise teras katında hem çikolataların tadını çıkarabilir hem de tarihi Lviv manzarasının keyfini sürebilirsiniz.


21. Lviv Cam Müzesi

Cam Müzesi

Müze meraklıları için Lviv içerisinde ayrıca bir cam müzesi de bulunmakta. Lviv tarihinde kendine yer bulmuş camları ve tarihlerini bu müze ile kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Uygun bir giriş ücreti bulunan müzeye yarım saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Çikolata keyfinin ardından Rynok’ta yürüyerek müzeyi kolaylıkla bulabilirsiniz.

Lviv’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Lviv’e gitmek isteyenler için birçok farklı gidiş rotası bulunuyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan Lviv’e aktarmasız uçuşlar bulunmaktadır. Lviv’e Pegasus ve Türk Hava Yolları ile birlikte farklı uçuş firmalarının da uçuşları mevcut. Seyahat tarihinize göre en uygun bileti bularak, Lviv’de güzel anlar geçirebilirsiniz. Lviv’e uygun fiyata bilet almak için ise en ucuz uçak bileti siteleri yazımızı inceleyebilirsiniz. Belirtmekte fayda var, İstanbul – Lviv uçuşu 2 saat sürmektedir.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Gezi Notları