Arnavutluk’un başkenti olan Tiran, hem Osmanlı hem de Avrupa Tarihi’nde önemli bir yer kaplıyor. Ayrıca Sovyet dokunuşlarına uzun yıllar maruz kalan Tiran, günümüzde de Sovyet izlerini taşımaya devam ediyor. Tarihteki önemli yeri ile şehirdeki; heykellerin, anıtların ve parkların karmaşık ama bir o kadar da önemli hikayeleri vardır. Adriyatik Denizi’ne kıyısı olmasıyla da gelen turistlere tarih ve tatili bir arada sunuyor diyebiliriz. Gelin birlikte Tiran gezilecek yerler nelermiş, görelim.
Tiran Nerede?
Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan’a komşu olan Arnavutluk için Tiran önemli bir şehir konumundadır. Tiran, Balkan ülkesi olan Arnavutluk’un başkentidir. Arnavutluk tarihi, mimarisi, ticareti ve siyasi yaşamı için Tiran en önemli şehir konumundadır. Tiran gezilecek yerler bakımından da birçok Balkan şehrinden daha önemli bir yapıya sahiptir. Ayrıca Arnavutluk, Türkiye vatandaşları için vize istememektedir.
Daha fazla okuma: Arnavutluk Gezilecek Yerler
Tiran uçak bileti için de uygun fiyatlar sunmaktadır. Tiran’a uygun bilet satın almak için en ucuz uçak bileti siteleri yazımızı da okuyabilirsiniz. Tiran – İstanbul uçuş süresi yaklaşık 2 saat sürmektedir.
Tiran Gezilecek Yerler Haritası
Tiran Gezilecek Yerler
1. Tiran Piramidi
Tiran seyahatiniz sırasında ilk gözünüze çarpan şehir meydanın da duran Tiran Piramidi olacaktır. Arnavutluk tarihi için önemli bir yapı olarak karşımıza çıkan piramit, Arnavutluk eski başkanı olan Enver Hoca adına bir müze olarak tasarlanmıştır. Ancak Enver Hoca’nın uzun yıllar ülkeyi yönetmesi ve baskıcı rejimi sonucunda, Tiran Piramidi 1990 yılında halk tarafından param parça edilmiştir. Bugün ne yapılacağı tartışıla dursun, Tiran gezilecek yerler arasında önemli bir noktada yer buluyor. Ve güneşli günler de ziyaret ediyorsanız piramidin tepesine de yürüyerek çıkabilirsiniz.
2. Arnavutluk Tarih Müzesi
Arnavutluk tarih boyunca çalkantılı bir ülke oldu diyebiliriz. Karmaşık geçmişi ve önemli savaşlardaki tutumu Arnavutluk’u diğer balkan ülkelerinden ayıran nokta oldu. Özellikle Tiran gezi rehberi içinde Arnavutluk Tarih Müzesi’ni ziyaret etmeniz, bu ayrımı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Müze içerisinde geçmiş döneme ait birçok eser ve Arnavutluk tarihi hakkında bilgiler bulunuyor. Ayrıca dünyaca ünlü olan Dıraç Güzeli mozaiği de bu müzenin içerisinde sizi bekliyor.
3. İskender Bey Meydanı
Arnavutluk için önemli bir kişi var ise o da İskender Bey’dir. Bizim tarihimizde de kendine yer bulan İskender Bey’in, anıtını görmek ve şehrin kalbine yolculuk yapmak için bu meydanı da gezmelisiniz. İskender Bey hakkında kısa bir bilgi vermek gerekir ise; hem Osmanlı Sarayı’nda yıllarca yaşamış, eğitim almış hem de daha sonra Osmanlı’nın, Arnavutluk’u topraklarına katmasına engel olmuştur. Şehrin ana noktası diyebiliriz. Ayrıca belirtmekte fayda var, bu anıttan önde aynı noktada Stalin heykeli bulunuyormuş.
4. Ethem Bey Camii
Ethem Bey Camii, Osmanlı Dönemi’nde 1791 yılında inşa edilmiştir. Tiran gezilecek yerler arasında tarihi bir önemi olan bu camiyi de ziyaret edebilirsiniz. Camini uzun bir geçmişi olmasına rağmen Enver Hoca döneminde ibadete kapatılmıştır. Ancak 1999 yılında ibadete tekrar açılan cami bugün halen, Arnavutluk’taki Müslümanların kullanımındadır.
5. Murad Toptani Caddesi
Tiran gezilecek yerler arasında trafiğe kapalı olan Murat Toptani Caddesi‘nde dolaşabilirsiniz. Meclis Binası ve Sanat Galerisi arasında ağaçlık bir yol diyebiliriz. Gölgede yürüyerek mimari değer sahip yapıları inceleyebilir ve herhangi bir kafede soluklanabilirsiniz. Ayrıca caddenin ismi Osmanlı Dönemi’nde yaşayan ve önemli bir aile olan Toptani ailesinden gelmektedir.
6. Bunk’Art
Arnavutluk’un tarihinde neler mi, oldu? İşte Bunk’Art bunlardan birine örnek diyebiliriz. Bunk’Art, komünizm etkisi altındaki Tiran’da nükleer savaş durumunda orgu görevlileri için tasarlanmış bir sığınak diyebiliriz. İlginç olan ise bu sığınağın yer altına doğru 5 katlı olması ve yüzün üzerinde odasının olmasıdır. Ayrıca içinde konferans salonu bile bulunuyor. Tiran gezi noktaları içinde Sovyetler dönemini hissettiren yegane noktalardan birisi diyebiliriz. Ayrıca belirtmeliyiz ki Arnavutluk içerisinde Bunk’Art gibi birçok sığınak bulunuyor.
7. Dajti Ekspres
Tiran görülmesi gereken yerler olarak birçok farklı aktiviteyi de beraberinde sunuyor. Tiran ziyaretiniz de Dajti Ekspres’ine binerek farklı bir aktivite yapabilirsiniz. Balkanların en uzun teleferiği olarak bilinen Dajti Ekspres’i ile Tiran manzarasına en yüksek noktadan bakabilir veya Tiran manzarası eşliğinde güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
8. Dajti Dağı
Tiran’ın en yüksek dağı Dajti’de de vakit geçirerek, Arnavutluk hakkında tecrübe kazanabilirsiniz. Dağ patikalardan oluşmaktadır ve bir hayli insan yürüyüş yapmak için sabah saatlerin de yola koyulmaktadır. Patikaları takip ederek dağın zirvesine ulaştığınızda sizi bir park karşılıyor olacak. Bu parkta ister kendi kahvaltınızı yapabilir, isterseniz de Balkan manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
9. Bovilla Gölü
Tiran’ın neredeyse yaşam kaynağı olan Bovilla Gölü’nü de vaktiniz var ise ziyaret etmenizi öneririz. Tiran’a 20 km mesafede bulunan Bovilla Gölü hem yeşil hem de mavi tonun bir arada olduğu bir yer. Balkanlar içerisinde çok sayıda böyle göl olmasına rağmen, çevresindeki yeşil doğası birçok turist için uğrama nedeni diyebiliriz. Ayrıca Türkiye’de yaşayan biri için 20 km nedir ki!
10. Tiran Saat Kulesi
Öncelikle belirtmeliyiz ki Tiran Saat Kulesi, şehrin en popüler simgeleri arasındadır. Özellikle gece aydınlatması ile tam bir fotoğraf çekilme merkezine dönüştüğünü söyleyebiliriz. Tiran gezilecek yerler bakımından birçok olanağı bize sunsa da, saat kulesine zaman ayırmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca içerisindeki merdivenlerden ücretsiz bir şekilde yukarı çıkabilir ve Tiran’ı kulenin çatısından seyredebilirsiniz.
11. Kaplan Paşa Türbesi
Kaplan Paşa Türbesi, Tiran gezisi sırasında uğrayabileceğiniz bir noktadadır. İskender Bey Meydanı’nın hemen yanı başında bulunan bu türbe, Osmanlı Paşası Toptani’nin türbesini içine alıyor. Eskiden daha fazla anıt mezar bulunan bu yer, Süleyman Paşa Camii’sinin bir parçasıymış. Ancak komünist yönetime sahip Enver Hoca döneminde camii yıkılmış ve tek Kaplan Paşa Türbesi kalmıştır. Bugünde türbenin üzerine doğru bir bina eğimi vardır. Geçerken uğrayarak tarihe bir göz atabilirsiniz.
12. Tiran Kalesi
Tiran’ın tam kalbinde olan bu kale Bizans döneminde inşa edilmiştir. Bizans döneminde inşa edilmesine rağmen kale kalıntılarından geriye sadece Osmanlı’nın genişlettiği bir duvar kalmıştır. Kale alanın içerisinde günümüzde çarşı bulunmaktadır. Uğrayarak kale hakkında bilgi alabilir ve günün yorgunluğunu bir kahve içerek atabilirsiniz.
13. Preza Kalesi
Preza Köyü içerisinde bulunan bu kale, 15. Yüzyıldan günümüze kadar korunmuş diyebiliriz. Arnavutluk’un kurulmasından önce bölgede yönetimi elinde bulunduran Thopia Ailesi tarafından inşa ettirildiği biliniyor. Tiran gezilecek yerler içerisinde Tiran’a kuşbakışı bakmanın bir diğer noktası diyebiliriz. Ayrıca kale içerisinde Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan Preza Camii’de bulunmaktadır. Camii günümüzde ibadete açıktır.
14. Tiran Büyük Parkı
Tiran halkının nefes almak için tercih ettiği bu park, Tiran gezi noktaları arasında bulunuyor. Parkın içerisinde bir göl mevcut ve hafta sonları birçok yerlinin burada balık tuttuğunu görebilirsiniz. Parkın yakın çevresinde başkanlık sarayı da mevcut. Ayrıca Arnavut tarihinde önemli yeri olan tarihçi, siyasetçi, bilim adamı gibi birçok kişinin de bu park içerisinde anıt mezarı bulunmakta. Lokali merak edenler için özellikle hafta sonu uğranabilecek bir yer diyebiliriz.
15. Tiran Başkanlık Sarayı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Büyük Park’ın hemen yanı başında bulunan Başkanlık Sarayı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Özellikle geçit törenleri ve Arnavutluk için özel günler de ziyaret etme şansı yakalarsanız, törenleri de yakından izleyebilirsiniz.
16. Tabakçılar Köprüsü
Tiran’ın Osmanlı Dönemi’nde ne kadar geliştiğini bizlere gösteren bir köprü diyebiliriz. Çevre illerin, köylerin ticaret yapmadaki kolaylığını artırmak için Lane Nehri üzerine inşa edilmiştir. Nehir yatağı değiştirildiği için bugün köprü sadece bir anıt olarak kullanılmaktadır. Turistlerin uğrak noktalarından biri olan bu köprü de yürüyebilir ve tam karşınızda Tabakçılar Camii’sini de ziyaret edebilirsiniz.
17. Tabakçılar Camii
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tam Tabakçılar Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır ve Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Arnavutluk içerisinde ulusal bir simge olarak ilan edilen bu camii, 18. Yüzyılda inşa edilmiştir. Ancak Enver Hoca döneminde kapatılan bu camii, 1990 yılında tekrar ibadete açılmıştır. Tiran gezilecek yerler içerisinde Osmanlı izlerini bulabileceğiniz bir başka mekan diyebiliriz.
18. Pellumbas Mağarası
Dajti Dağı’nın eteklerinde bulunan bu mağarayı da ziyaret ederek, Arnavutluk’un çok eski tarihine yolculuk yapabilirsiniz. Pellumbas Köyü’nün çevresini patikalardan geçerek ulaşabileceğiniz bu mağarada eski insanların yaşamına dair izler bulabilirsiniz. Dikit ve sarkıtlarla dolu bu mağara aynı zamanda II. Dünya Savaşı’nda Pellumbas Köylüleri’nin de sığınığa olmuş. Kısıtlı zamanınız yok ise Tiran’da uğrayabileceğiniz bir yer.
19. Rinia Parkı
Tiran büyük gibi gözüken ancak bir o kadar da küçük olan bir şehir diyebiliriz. Bu nedenle gezi noktaları arasında dolaşırken, soluklanma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Tam da bu ihtiyacınız için Rinia Parkı biçilmiş kaftan. Yeşilliklerin arasında bulunan bu park, komünizm altındayken inşa edilmiş. Dolaşırken uğrayarak dinlenebilir ve parkın içerisinde bulunan “Tirana” sembolünün önünde hatıra fotoğrafı çekilebilirsiniz.
20. Spille Plajı
Tiran gezilecek yerlerden sonra Arnavutluk içerisinde denizin tadını çıkarmak isteyebilirsiniz. Tiran’a 1.5 saatlik mesafede olan bu plaja, araba kiralayarak ulaşabilirsiniz. Özellikle yazın sıcaklığın arttığı Tiran’da denize girilecek en iyi plaj Spille diyebiliriz. Arnavutluk plajları içerisinde de özel bir yere sahip olan bu plajın çevresinde, restoranlar, kafeler, oteller ve barlar bulabilirsiniz.
Daha fazla okuma: Arnavutluk Plajları