Bursa Gezilecek Yerler | Bursa Gezi Rehberi 2023
Bursa, hem Osmanlı İmparatorluğu’nun eski başkenti olmasıyla hem de oldukça güzel doğal yapısıyla dikkat çekmektedir. Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olan şehir için gezilecek yerleri derledik.
İşte tarihi ve doğasıyla büyüleyen Bursa’da gezilecek yerler listesi;
Bursa’da Gezilecek Doğal Yerler
Uludağ
2543 metre yüksekliği ile Marmara Bölgesi’nde bulunan Uludağ, Bursa’da uğramanız gereken ilk durak. 1933 yılından beri etrafına kurulan kış otelleri sayesinde, ülkenin ve bölgenin kayak merkezi olan dağ; bisiklet, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi birçok sportif aktiviteyi yapmanıza imkan sunmaktadır.
Eşi benzeri olmayan bu dağda tatil yapmak isterseniz “Ucuzdan Pahalıya Fiyat Karşılaştırmalı Uludağ Otelleri” içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Tirilye Köyü
Son zamanlarda oldukça ünlenen bir tatil yeri olarak Tirilye dikkat çekmektedir. Mükemmel bir sessizliğe ve dinlendirici bir doğaya sahip köyde, hayat gerçekten de çok yavaş ve keyifli ilerlemektedir. Harika güneş manzarası, Osmanlı motifleri ile işlenmiş tarihi sokakları, ünlü balıkçıları ve Antik Roma’ya uzanan tarihi ile köye uğramadan Bursa gezinizi tamamlamanızı önermemekteyiz.
Cumalıkızık Köyü
Bursa gezilecek yerler listemizin baş sıralarında bizzat gezip görmüş olduğumuz Cumalıkızık Köyü bulunmaktadır. Köy 2014 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. İlk yerleşimin yaklaşık 700 yıl önce yapıldığı, Bursa tarihinin en önemli parçalarından birisi Cumalıkızık Köyü’dür. Köy ziyaretçilerine açık hava tiyatrosunu andırmaktadır. Cumalıkızık Uludağ eteklerinde yer almaktadır. Her yıl onlarca fotoğrafçının ziyaretine uğrayan köy mükemmel bir tarihe sahiptir. Köy neredeyse hiç bozulmaya uğramamakla birlikte sizi kesinlikle Osmanlı dönemine götürecek. Eğer kültür ve tarih alanına merak duyuyorsanız, burayı ziyaret etmenizi kesinlikle öneririz.
Bursa Hayvanat Bahçesi
Her ne kadar hayvanların doğada, kendi evlerinde güzel olduğunu düşünsek de Bursa içerisinde Avrupa standartlarının üzerinde kaliteye sahip bir hayvanat bahçesi bulunuyor. Nilüfer ilçesinde bulunan Bursa Hayvanat Bahçesi, haftanın her günü 9.30 ile 19.30 saatleri arasında ziyarete açık olmak ile birlikte oldukça düşük bir giriş ücretine sahip. Ayrıca hayvanat bahçesi içerisinde nesli tükenen hayvanlar Afrika pengueni, beyaz gergedan, kırmızı kanguru da olmak üzere 100’den fazla tür; 1000’den fazla canlı bulunmaktadır.
Bursa hayvanat bahçesi Bursa Zoo hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Altınpark
Bursa’da doğal güzellikler ve yeşil alanlar gezmekle bitmiyor. Altınpark, hem doğa hem de modern güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Altınpark içerisinde hem düğün salonları, nikah salonları, hayvanat bahçesi ve at yollarını barındırmaktadır. Park içerisinde siz de etkinlik düzenleyebilirsiniz. Hatta isterseniz Bursa’nın yerel lezzetlerini yerinde tadabilirsiniz. İçerisi ve etrafı çam ağaçları ile dolu olan Altınpark’a uğraşmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz!
Suuçtu Şelalesi
Bursa’nın eşsiz güzelliklerinden birisi olan Suuçtu Şelalesi, oldukça ilginç bir oluşum hikayesine sahip. Yapılan araştırmalara göre şelale, fay hattının çökmesi ile oluşmuş. Şelale, Mustafakemalpaşa ilçesine yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Bu yürüyüş doğayla iç içe ve oldukça eğlenceli olmakla beraber yalnızca 20 dakika sürüyor. Şelaleye ulaştıktan sonra ise sizleri harika bir manzara bekliyor. Yaklaşık 40 metre yukarıdan dökülen su, hem bu gibi hem de oldukça temiz. Hatta suyu içmek için de kullanabilirsiniz. Şelale gezisini tamamladıktan sonra doğadan gelen alabalıkları etraftaki restoranlardan yemeyi unutmayın!
Bursa Teleferik
Bursa Teleferik, dünyadaki en uzun teleferiklerden biri olma unvanına sahip. 1963 yılında yapılan ulaşım hattı, eski olmasıyla sizi korkutmasın çünkü 2012 yılında yenilenmiştir. Böylece oldukça modern bir havaya bürünmüştür. Neredeyse 9 kilometre uzunluğunda olan teleferik, 140 kabin ile aynı anda 1500 yolcuyu taşıyabiliyor. Ayrıca; Kadıyayla İstasyonu, Sarı Alan İstasyonu ve 2. Bölge Otelleri İstasyonu olmak üzere toplam 3 durakta gezisini tamamlamaktadır. Bursa Teleferik ile eşsiz çam ormanları üzerinden mükemmel bir yolculuk yapabilir aynı zamanda duraklarda bulunan yöresel lokantalarda Bursa’nın yerel lezzetlerini tadabilirsiniz. Hatta hediyelik eşya dükkanlarında inanılmaz yaratıcı ürünler satın alabilirsiniz.
Bursa teleferik hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kocayayla
Uludağ’ın incisi lakabına sahip Kocayayla, Keles İlçesine 4 kilometre mesafede bulunan bir mesire alanı. 400 bin metrekarelik yeşil bir alan sunan ve 1200 metre yüksekliği ile oksijen depolarınızı doldurma garantisi veren bu doğal güzelliği mutlaka ziyaret etmelisiniz. Son olarak mesire alanı içerisinde spor alanları, kır kahveleri, çocuklar için oyun alanları ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Bitki örtüsünü ise çam, kavak ve erik ağaçları oluşturuyor.
Misi Köyü
2000 yıllık tarihi ve yemyeşil doğası ile kesinlikle gezilmesi gereken Misi Köyü, şehir merkezine 12 kilometre mesafede olan Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı mimarisi ile inşa edilen köy, oldukça canlı bir yaşama sahip. Genellikle sıcak insanların oluşturduğu bu köyde üzüm, asma yaprağı ve pekmez oldukça meşhur. Ayrıca buradan ürün satın alarak köyün hala aktif kalmasını ve bu tarihi yapıyı korumaya devam etmesini sağlamanız mümkün. Yüzlerce yaşındaki kavak ve çam ağaçlarından da bahsetmeden geçmeyelim.
Ağlayan Çınar
150 yaşında ve ağlayan bu çınar ağacı, Gölyazı ilçesinin en gözde mekanlarından birisi. Oldukça büyük bir çınar ağacı altına kurulan çay ocaklarında çayınızı yudumlarken ve ağacın Kurtuluş Savaşı’nda yazılan aşk hikayesine şahit olabilirsiniz. Ayrıca fotoğrafçılar için de oldukça güzel manzaralar olduğunu söyleyebiliriz.
Saitabat Şelalesi
Bursa dendiğinde doğal güzellikler, su ve yeşillik asla bitmiyor. Şehir merkezine 24 kilometre mesafede bulunan Saitabat Şelalesi de bu güzelliklerden yalnızca birisi. Uludağ’ın eteklerinden gelen doğal ve temiz suyu, yaz kış farketmeksizin sepserin ve içilebilen olan bu şelale; yine yılın her günü bizlere oldukça güzel fotoğraf manzaraları sunmaktadır. Çevresi çeşitli doğa sporları (dağcılık, kaya tırmanma vs.) için sık sık ziyaret edilen Saitabat Şelalesi’ni gezip görmenizi kesinlikle tavsiye etmekteyiz.
Sukay Su Kayağı Parkı
Bursa içerisinde müzelere, dağlara hatta müzelere değindikten sonra bir su parkına yer vermemek olmazdı. Sevdikleriniz ile birlikte gelip yaz aylarında eğlenebileceğiniz harika bir park: Sukay Su Kayağı Parkı! 100 dönümlük arazi üzerinde bulunan 30 bin metre uzunluğunda, 1.5 metre derinliğinde devasa bir göl; devasa bir eğlence… Haftanın yedi günü aktif bir şekilde hizmet veren su kayağı parkı özellikle Bursa içerisinde yaşayan gençler ve çocuklar arasında çok popüler bir mekan. Diğer bir deyişle buraya geldiğinizde genç ve renkli bir kitle ile karşı karşıya kalmanız mümkün.
Ayrıca park içerisinde koşu alanları, konser ve etkinlikler için düzenlenen 2500 kişilik devasa bir etkinlik alanı hatta ve hatta çocuk su parkı bile bulunmaktadır. Osmangazi ilçesinin içinde bulunan bu parkı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Son olarak yüzme bilmiyorsanız bile endişe etmenize gerek yok. Çünkü park içerisinde bir saatlik yüzme eğitimi bile var!
İnegöl
Bursa gezilecek yerler listemize köftesiyle ünlü İnegöl’ü eklemesek olmazdı. Köfte dendiğinde herkesin aklına gelen İnegöl, aslında Bursa’nın bir ilçesidir. Şehir içerisinde ülkemizin en modern mobilya sanayisini ve devasa ormanlarını bulundurmaktadır. İnegöl, Bursa şehir merkezinden sadece 47 kilometre uzaklıktadır. 250 bin kişiye ev sahipliği yapan ilçede geçebileceğiniz yerler ise şu şekilde;
- Oylat Kaplıcaları
- Oylat Mağarası
- Oylat Şelalesi
- İshakpaşa Külliyesi
- İnegöl Kent Müzesi
- Alaçam Şelalesi
- Alaçam Kanyonu
Oylat Mağarası
İnanmanız zor ama dünyanın en eski ikinci mağarası da Bursa’da bulmaktadır. Yaklaşık 3 milyon yaşında olan bu mağara, İnegöl ilçe merkezinden 17 kilometre mesafede. Tarih ve arkeoloji alanına ilgi duyanlar tarafından oldukça merak edilen bu mağara, yılın her döneminde yoğun bir ziyaretçi akımına uğruyor. Oylat Mağarası, tarihi özelliğinin yanı sıra sürekli sabit nem ve sıcaklığı ile astım hastalarına iyi gelmesiyle de ünlü. Siz de bu hastalıktan şikayetçi iseniz mağaraya gelip vakit geçirebilirsiniz. Son olarak mağara içerisinde kaybolmak gibi endişeleriniz varsa, Büyükşehir belediyesi tarafından rehberlik hizmeti verildiğini de söylemeden geçmeyelim.
Oylat Kaplıcaları
Tıpkı Oylat Mağarası gibi şifalı bir bölge olan Oylat kaplıcaları, Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 50 kilometrelik kısa bir mesafede bulunan bu güzel yer, Türkiye’deki en popüler kaplıcalardan yalnızca biri olmakla beraber; bu popülerliğini tropik havasından ve şifalı sularından alıyor. Akrotermal isimli özelliğe sahip bu kaplıcaların bazı rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülmekte. Bu rahatsızlıklardan bazıları şunlar;
- Kemik ve kıkırdak kırıkları
- Bel ve boyun ağrıları
- Stres kaynaklı eklem ağrıları
- Romatizma
Kaplıcaları hem sağlık hem de doğal güzellikleri için ziyaret edebilirsiniz.
Oylat Şelalesi
Bursa’da yer alan Oylat üçlemesinin son durağı, yine İnegöl ilçesinde yer alan Oylat şelalesi! Kaplıcaların hemen yanı başında yer alan bu şelale, 3 kilometre uzunluğunda bir patikanın ardında bulunmaktadır. Oldukça güzel doğası ve ulaşım şartlarından dolayı sakin havası ise burayı oldukça güzel bir doğal güzellik yapıyor. Yaz aylarında kar sularının da erimesi ile birlikte sepserin olan şelaleyi görüp gezmenizi mutlaka tavsiye etmekteyiz! Bursa gezilecek yerler listemizde Oylat şelalesi bulunmaktadır.
Kaplıkaya Vadisi
Kaplıkaya Vadisi, belki de dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan bir doğal güzellik. Şaşırtıcı yönü ise bu vadinin neredeyse şehir içerisinde olması. Bursa şehir merkezine bir kilometre mesafede başlayan ve Uludağ’ın eteklerine kadar uzanan bu vadi, el değmemiş doğası ve muhteşem canlıları ile sizlerin ziyaretini bekliyor. Buraya ailece gelerek doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz ve ahşap köprüler ve yürüyüş yollarını kullanabilirsiniz.
Uluabat Gölü
Yine Bursa şehir merkezine oldukça yakın mesafede bulunan bir doğal güzellik: Uluabat Gölü. 136 kilometrekare gibi büyük bir alana sahip bu göl, doğa tatili yapmak ve etrafında yürüyüşe çıkmak için kesinlikle uğramanız gereken bir yer. Ayrıca göl içerisinde avcılık yapıp ringa, tatlı su kefali, yayın ve kerevit balıklarını avlayabilirsiniz.
Son olarak göl içerisinde ak balıkçıldan tutun, leyleğe kadar birçok farklı kuş türünün bir arada yaşadığını da söyleyebiliriz. Uluabat Gölü’nü ziyaret etmek istiyorsanız, göl civarında düzenlenen tekne etkinliklerini de değerlendirebilirsiniz.
İznik Gölü
Yazımızın İznik bölümünde de bahsettiğimiz İznik Gölü, tabii ki de Bursa gezilecek yerler listemizin içerisinde yer almaktadır. Türkiye’deki en büyük beşinci tatlı göl unvanına sahip bu doğal güzellik, tam 11 kilometre büyüklüğündedir. Göl Gümüş ve Sazan balıkları ile ünlüdür. İznik Gölü’nde yazın hem de kışın eşsiz manzaralar yakalamanız da mümkün.
Ayrıca İznik Gölü çevresi, belediye tarafından oldukça iyi ve planlı şekilde düzenlenmiştir. Çevrede yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve mesire alanları sizlerin güzel vakit geçirebilmesi için oldukça uygun.
Mudanya
Bursa’da uğramanız gereken bir diğer nokta ise Mudanya ilçesidir. İlçeye İstanbul üzerinden de yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuk ile ulaşabilmenizin mümkündür. Milattan önce 700’lü yıllardan beri insanlara ev sahipliği yapmaktadır. 1321 yılında Osmanlı Devleti’nin egemenliğine giren bölge, oldukça güzel bir doğaya sahip. Tertemiz plajları, ince kumlu sahilleri ile Mudanya’ya kesinlikle uğramanız gerekiyor. Mudanya içerisinde gezmenizi önerdiğimiz yerler ise şunlardır;
- Kumsal Plajı
- Eşkel Plajı
- Eğerce Plajı
- Coşkunöz Halk Plajı
- Burgaz Altınkum Plajı
- Kumkaya Halk Plajı
Mudanya Yıldıztepe
Yıldıztepe, Bursa’nın Mudanya ilçesi içerisinde oldukça yüksek bir mevkide yer alıyor. Mükemmel deniz manzarası ve ılıman iklimi ile Yıldıztepe’yi yaz kış fark etmeksizin ziyaret edebilirsiniz. Bölgede özellikle gün batımı esnasında harika manzaralar ortaya çıkmaktadır. Bu esnada oturup çay içebilirsiniz ve güzel bir gece geçirebilirsiniz. Günü birlik kaçamaklar yapmak isteyenlere burayı kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler
Bursa’da gezilecek birçok doğal bölge güzellik gibi tarihi yerler de vardır. Bilindiği gibi Bursa, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır ve bu nedenle birçok tarihi eser bulunmaktadır.
Yıldırım Beyazıt Camii
1395 senesinde Osmanlı Devleti tarafından ülkeye kazandırılan camii, Türkiye’deki en eski camiler arasında yer alıyor. Medrese, darüşşifa, türbe, han, hamam, imaret ve misafirhaneye sahip Yıldırım Beyazıt Camii; büyüleyici iç tasarımı ile oldukça eşsiz ve simgesel bir yapıt.
Kozahan
İçerisinde ipek eşarp, şal ve oldukça güzel elbiseler satan 45 adet dükkan ile Kozahan, Bursa Ulu Camii ve Orhan Gazi Camii arasında kalıyor. Han, Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt tarafından 1491 yılında inşa ettirilmiştir. Kozahan yıllarca ipek böceği kozası satıcılarına ev sahipliği yapmış ve bu nedenle bu ismi almıştır. Gezinizde buraya da bir göz atmanızı ve avlusunda çay içmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz!
Bursa Kapalıçarşı
Bursa diğer Osmanlı şehirleri gibi ihtişamlı çarşılara sahiptir. Kapalıçarşı da bunlardan yalnızca biri, belki de en güzeli. Bu tarihi çarşı Ulu Camii’nin yanında bulunmaktadır. İçerisindeki 130 dükkan ile neredeyse istediğiniz her ürünü ve yöresel ürünleri bulabileceğiniz bir alışveriş merkezidir. Çarşıdaki dükkanların büyük bölümünü ise mücevher dükkanları ve antikacılar oluşturuyor. Kapalıçarşı yüzyıllardır tarihini ve dokusunu korumayı başarmaktadır. Kapalıçarşı da Bursa gezilecek yerler listemizde yer almaktadır.
Yeşil Camii ve Yeşil Türbe
Bursa gezilecek yerler denildiğinde İslam’a ait unsurlar saymakla bitmemekte. Yine Osmanlı Döneminde, Çelebi Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen bu yapı 1419 yılından beri ibadete açık. Özellikle taş ve çini sanatının en güzel örneklerine rastlanan bu camii için hala popülerliğini koruyor diyebiliriz. Ender mimarisi ve tarihi geçmişi ile Bursa Yeşil Cami ve Yeşil Türbe kesinlikle görülmelisiniz.
Osman Gazi Türbesi
Osman Gazi Türbesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’ye aittir. Bursa Tophane meydanından bulunan bu tarihi yapı, özellikle dini bayramlarda büyük bir ziyaretçi akımına uğruyor. Türbe, 1324 yılından beri el değmeden korunmaktadır.
Tophane Saat Kulesi
Tophane Saat Kulesi, 1905 senesinde yapılmıştır ve oldukça estetik mimariye sahiptir. Park içerisinde bulunan ve yılın her dönemi turistler tarafından ziyaret edilebilen saat kulesi fotoğraf çekimi için gayet güzel manzaralar sunmaktadır.
89 adet basamağı, 6 katı ve 33 metre yüksekliği olan kule, Orhan Gazi ve Osman Gazi türbelerinin de hemen yanı başında bulunmaktadır. Hem dini hem de tarihi bir gezi düzenlemek istiyorsanız bu bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.
Bursa Kent Müzesi
Bursa gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı kent müzesidir. Yazımızın başından beri tekrarladığımız üzere Bursa, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış; üzerinde hayat bulan her medeniyet için oldukça önem verilen bir şehir. Eğer Bursa’nın yüzyıllar boyunca ne kadar değiştiğini, tarihi boyunca neler yaşadığını görmek ve bilmek istiyorsanız Bursa Kent Müzesi’ne kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. 1922 yılında kurulan ve 2014 yılı içerisinde tekrardan restore edilen bina içerisinde Bursa kültürüne ait kıyafetler, çeşitli el ürünlerini görebilir ve Türk kültürünü daha yakından tanıyıp inceleyebilirsiniz.
Müze hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Uzun Çarşı
Bursa’daki ilk alışveriş merkezi olarak kayıtlara geçen Uzun Çarşı, 15. yüzyılda faaliyete başladı. Bursa’nın Osmangazi Nalbantoğlu Mahallesi’nde bulunan çarşı, Evliya Çelebi’nin kayıtlarında 10 bin dükkanlı olarak geçiyor. Tabii ki böyle bir durum söz konusu değil.
Uzun Çarşı, ulaşım olarak da oldukça güzel bir yerde. Kozahan ve şehir merkezinden yürüyerek buraya ulaşmanız mümkün. Günümüzde çarşı içerisinde 80 dükkan satış yapmaya devam etmektedir. Bursa’da çarşı canlı bir şekilde hayat son hızıyla akmaktadır. Hem tarihi bir gezi hem de alışveriş yapmak için buraya gelebilirsiniz.
Hanlar Bölgesi
Hanlar Bölgesi, Orhan Gazi tarafından tam 700 yıl önce kurulan bir ticaret merkezidir. Üstelik bölge içerisinde hala aktif şekilde ticaret dönmekte. Bölge içerisinde daha önce bahsettiğimiz Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Çukur ve Tuz Han gibi devasa alışveriş hanları bulunmaktadır. Ayrıca bölge içerisinde kuyumcu dükkanları, antikacılar, el sanatçıları ve değerli tekstil ürünleri bulundurmaktadır.
Hanlar Bölgesi 106 bin metrekare alan üzerinde kuruludur. Bölge aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne de adını yazdırmak üzeredir. Bölgeye Çömlekçiler caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü, alışılmışın dışında bir mimariye sahiptir ve görenleri hayretler içerisinde bırakmaktadır. 1442 senesinde Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilen bu tek kemerli köprü, Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Eşsiz bir manzaraya sahip olan köprüye gidip harika fotoğraflar çekinmeniz de mümkün. Tabii köprü üzerinde bulunan oldukça eski dükkanları da ziyaret edebilirsiniz. Bursa gezilecek yerler listemizde Irgandı Köprüsü de bulunmaktadır.
Emir Sultan Külliye Cami
Emir Sultan Külliye Cami 15. yüzyıl içerisinde Yıldırım Beyazıt’ın kızı tarafından yaptırılmıştır. Yıldırım ilçesinde bulunan Doyuran Mahallesi’ndeki bu camii, Osmanlı ve din tarihi açısından oldukça büyük öneme sahip. Her ne kadar pandemi dönemi boyunca ilgi ve yoğunluk azalsa da özellikle dini bayram günlerinde cami içerisinde adım atacak yer bulamayabilirsiniz. Sizi bugünden 500-600 yıl önceye götürecek olan Emir Sultan Külliye Cami’yi gezip görmenizi mutlaka öneriyoruz.
Muradiye Külliyesi
Cami, medrese, imarethane gibi birçok mekana sahip olan Muradiye Külliyesi, Osmanlı mimarisine ait oldukça güzel esintiler taşıyor. 1426 yılında yapımı tamamlanan bu güzel külliye, Osmangazi ilçesine bağlı olan 2. Murat Caddesi üzerinde yer alıyor. Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ilginizi çekiyor ise buraya bir göz atabilirsiniz.
Tayyare Kültür Merkezi
Tayyare Kültür Merkezi, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk modern tiyatro ve sinema salonu olarak bilinmektedir. 1932 yılında Osmangazi ilçesine kurulan bu bina, gerçekten oldukça modern gösteri ve bilgilendirici etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Birbirinden güzel şekilde dekore edilen salonları, konserleri, tiyatro etkinlikleri ile Tayyare Kültür Merkezi kesinlikle ziyaret edilmesi gereken Bursa mekanlarının arasında bulunmaktadır.
Türk İslam Eserleri Müzesi
Bursa’da açılan ilk medreselerden biri olma unvanına sahip Yeşil Medrese, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Sultan 1. Mehmet tarafından 1419 yılı içerisinde inşa ettirilen bu güzel yapı, yıllar boyunca eğitim yuvası olarak çalışmıştır. Günümüzde ise müze içerisinde Selçuklu sikkeleri, Türk el sanatı ürünleri, geleneksel kıyafetler, seramik; oyma ve kakma koleksiyonu gibi birçok türden nadide eserler bulunmaktadır. Türk İslam Eserleri Müzesi’ni saat 10.00 ve 16.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Tofaş Anadolu Araba Müzesi
Bursa, yazı boyunca bahsettiğimiz üzere birçok tarihi yapı ve doğal güzelliğe sahip. Her tarafından yeşillik ve tarih akan eski Osmanlı başkenti Bursa’da, her Türk insanının gezip görmesi ve incelemesi gereken çok önemli bir müze bulunmaktadır: Tofaş Anadolu Araba Müzesi. Ücretsiz olarak hizmet veren müze, gün içerisinde 10 ile 17 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. İlk ve tek Türk yapımı ‘Devrim’ isimli otomobilleri görmenin mümkün olduğu bu müze eminiz ki sizi tatmin etmeye yetecektir. 17 bin metrekare gibi devasa bir alan üzerine kurulu olan müze içerisinde 129 günde tamamlanan, camına kadar yerli Türk otomobillerini görebilirken; daha önceden Anadolu insanı tarafından kullanılan motorlu veya motorsuz birçok ilginç taşıtı yerinden inceleyebilirsiniz. Ayrıca müze içerisinde vakit geçirip ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz Fayton Cafe de bulunmaktadır.
Bilim ve Teknoloji Merkezi
Osmangazi ilçesinin meşhur Fuar Caddesi üzerinde yer alan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, gençlere ve çocuklara bilimi öğretmeyi; teknolojiyi sevdirmeyi amaçlayarak kurulmuştur. Özel tasarım galerileri, 13 farklı deney bölgesi üzerine kurulu 135 adet deney düzeneği ile ufkunuzun sınırlarını zorlayacak bu fuar alanı; hem eğlenmeyi hem de bilimi öğretiyor.
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
PodyumPark
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 2015 yılında açılan 85 bin metrekarelik park aslında bir açık hava alışveriş merkezidir. PodyumPark devasa bir arazi üzerinde kurulmuştur ve yüzde 70 oranında yeşil alana sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca PodyumPark içerisinde mağazalar, restoranlar, kafeler, çocuk oyun alanları, sinema salonları, su parkı, tenis kulübü ve spor salonları bulabilirsiniz.
Bursa benzeri hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle insanı büyüleyen Kars gezi rehberine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim, Bursa gezilecek yerler planıma güzel bir rota oluşturdum sayenizde
Yakın zamanda gitmeyi planlıyorum bursa gezilecek yerleri çıkartmak için girdim çok güzel bir yazı olmuş özellikle tarihi ve doğal güzellik olarak ayırmanız. Teşekkür ederim
Bursa gezilecek yerler listeniz tam olarak şehrimizi yansıtıyor teşekkür ederiz 🙂
Bursa rotama yeni yerler ekledim teşekkürlerrr
çok teşekkür ederim gerçekten yararlı bir makale olmuş. Bursa’da gezilecek ne kadar çok varmış
bursa gezilecek yerler listeniz gerçekten çok güzel teşekkür ederim
teşekkür ederim çok sağ olun
Bursa gezilecek yerler listeniz çok detaylı olmuş teşekkür ederim.
Çooookkk teşekkürler bursa gezilecek yerler arıyordum tam oldu şimdi
Bir bursalı olarak bursa gezilecek yerler listenizi çok beğendim. herkese buraları tavsiye ederim
Bursa yeşili, doğası ve tarihi ile gezilecek bir İlimiz. Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldesi olan Trilye, özellikle hafta sonu kaçamakları için mükemmel bir destinasyon. Trilye’de gezilecek yerler, tarihi ve eski yapılar yanında muhteşem bir deniz ile eşsiz bir doğadan oluşuyor.
tam aradığım bursa gezilecek yerler listesi teşekkürler
Haftaya elimde bu listeyle Bursadayım teşekkürler🌸
Bursa’da gezilecek yerleri ararken kendimi burada buldum. Hepsini not ettim ve sayenizde bir çok yeri gezdim. Tekrar gittiğimde kalan yerleri gezeceğim teşekkürler 🙂
Planlarımız için çok faydali oldu , çok teşekkürlerrr
Bursa’yı gayet iyi tanımlayan bir içerik olmuş ellerinize sağlık. Gerçekten bu kadar yer olduğunu hiç bilmiyorduk, sayenizde gezmeden önce çok işimize yaradı teşekkür ederiz :))
Birçok rehber okudum hiçbiri bu kadar iyi değildi. Çok başarılı buldum emeğinize sağlık